Kuiva veini äratundmise nipp

Mina olen muidu jube maiasmokk, aga veini naudin pigem kuivana. 

Üks lihtne nipp, kuidas poes etiketti lugedes aru saada, kas tegemist on kuiva või magusama veiniga on jälgida alkoholisisaldust: kui veinis on “kukerpalle” 10,5% või vähem, siis vein maitseb magusamalt, kõrgema alkoholisisaldusega (11% ja sealt edasi) veinid maitsevalt kuivemalt.
Selle nipi taga on väga loogiline põhjendus. Nimelt millest tekib alkohol? Muidugi suhkrust! Pärm hakkab viinamarjamahlas olevat suhkrut sööma ning selle protsessi tulemusena tekib alkohol. Nüüd kui pärmile ei anta võimalust kogu mahlas olev suhkur ära õgida, siis jääb veini rohkem suhkrut ning vähem alkoholi. 🍇

Lisaks kuivadel veinidel võivad etiketil olla terminid Trocken, Brut, Zero/Non Dosage, poolkuivadel Kabinett, Spätlese, Semi Seco, Demi Sec ja täitsa magusatel Doux, Moelleux, Auslese, Beerenauslese, Trockenbeerenauslese.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: